Coaching4talents, Coach Arnhem, Coach Velp
Coaching4talents, Loopbaancoaching

De meeste mensen zeggen niet van de een op de ander dag hun baan op. Vaak gaat er een lange tijd van twijfel aan vooraf. Twijfel over of dit de juiste plek voor ze is, gevoel dat ze niet alles uit zichzelf halen of een werk-privé balans die niet goed voor ze is. Het kan van alles zijn. In tijden dat je je lekker voelt, denk je dat het wel weer gaat en ebt de urgentie weer wat weg. Maar als het even wat minder gaat, komt de twijfel over je baan ook weer meer naar boven. Herkenbaar?

Wat ik ook vaak zie is dat mensen ongelofelijk loyaal zijn aan hun werkgever. Zelfs ten koste van zichzelf. Op zich mooi natuurlijk om goed je best te willen doen, maar je moet niet vergeten om ook af en toe eens afstand te nemen en te kijken hoe het met jou gaat. Niemand is onmisbaar…. laat die maar even op je inwerken.

Als je dat beseft, echt beseft, is het makkelijker om je huidige werk los te laten en komt er ook ruimte om je blik alvast op de toekomst te richten. Zodat je je zelf een plek gunt waar je echt tot je recht komt.

Hoe klinkt het voor jou als je een half jaar voorbereiding neemt en dan pas je baan op gaat zeggen? En in die tijd leer je jezelf supergoed kennen en ben je ook al bezig met het oriënteren op een nieuwe baan. Dan zou het zomaar kunnen zijn dat je al veel eerder die droombaan tegenkomt. Want wij als droombaancoaches geloven dat je zelf je eigen droombaan kunt creëren. Niet van de een op andere dag, maar met een gedegen voorbereiding.

Daar kun je nu al mee beginnen. Zie het als een periode van onderzoek waarin jij ontdekt wat er nu mist en wat er nodig is om weloverwogen een nieuwe stap te zetten. Het belangrijkste is dat je in beweging komt en dat je beseft dat je het niet alleen hoeft te doen.

Dus: Wat heb jij nodig om in beweging te komen? Stel die vraag maar eens hardop aan jezelf, schrijf het antwoord op en doe er iets mee.

In deze blog wil ik 1 tip met je delen en dat is Tijd vrij maken!

Tijd vrij maken voor vragen die je bezig houden. Je kunt bijvoorbeeld samen met een vriend of vriendin afspreken dat je af en toe samen stil staat bij de vragen die je bezighouden. Als je dit op regelmatige basis doet, zul je zien dat je meer inzicht krijgt en je vraagstuk ook overzichtelijker wordt. Zo weet jij eerder aan welke knop je moet draaien om echt vooruitgang te boeken. Zodat je ook goed voorbereid uiteindelijk die baan wel durft op te zeggen. Met een nieuwe baan in de pocket of een goed doordacht plan! Hieronder een aantal vragen die je mee kunt nemen.

  1. Waarom wil jij een nieuwe baan?
  2. Wat wil jij anders zien? Is het de inhoud van je werk? De hoeveelheid werk? De werkomgeving, sfeer, leidinggevende, collega’s?
  3. Wat zijn je energiegevers en energienemers? Schrijf twee weken op wat de dingen zijn waar je energie van krijgt, waar je blij van wordt en ook wat je energie kost. Zowel in je werk als in je privéleven. Schrijf de kleinste dingen op, daar zit veel waardevolle informatie in.
  4. Waar ben jij goed in, wat zijn je talenten? Schrijf maar eens op wat het eerste in je opkomt. En doe je dit ook in je huidige werk? Zit het er genoeg in? Vraag het ook aan je omgeving, en laat de antwoorden op je inwerken. Doe jij echt genoeg met jouw talenten?
  5. Wat zijn jouw grootste drijfveren? Wat beweegt jou om extra je best te doen? Waar ga jij op ‘aan’? Wat triggert jou om het beste uit jezelf te halen? Misschien is dit helemaal niet op je werk maar wel privé in een hobby? En wat zegt dit over jou?
  6. Als je zou gaan dromen over je grootste wensen en verlangens? Wat komt er dan naar boven? Stel je hebt voldoende geld om alles te doen wat je zou willen doen. Je hebt alle talenten en vaardigheden in je. Wat zou je dan gaan doen? Wie wil je zijn en welke baan zou je willen hebben? Schrijf alles op wat er in je op komt.
  7. Zijn er nog mogelijkheden om je talenten meer in te zetten in je huidige baan? Er is geen reden om niet nu al de persoon te zijn die je wilt zijn. Vaak houden we onszelf daarin tegen. Stel je wilt meer doen met je leidinggevende vaardigheden. Dan zou je al een project kunnen oppakken waar je dit kunt laten zien. Of met je leidinggevende overleggen dat je een cursus of opleiding wilt gaan doen die hierbij past, zodat je je al meer ervaring en kennis opdoet. Dit zijn allemaal voorbereidingen om alvast naar je volgende stap toe te bewegen.
  8. Wat zijn jouw randvoorwaarden voor je ideale baan? Ga je op de fiets naar je werk (als je nog naar kantoor gaat…). Hoeveel werk je samen met je collega’s. Wat wil je verdienen? Welke waarden wil je terugzien bij het bedrijf waarvoor je werkt? Schrijf de randvoorwaarden allemaal op.

Wat je uiteindelijk wilt bereiken met alle vragen en antwoorden is het opstellen van een droombaanprofiel. Een profiel waarin helder wordt wie jij bent en wat je zoekt in je nieuwe baan. Met dit profiel kun je dan de volgende fase ingaan: het netwerken en solliciteren. Zo ben je supergoed voorbereid en kun jij met volle overtuiging jezelf laten zien en vertellen waar je naar op zoekt bent. En zo creëer jij je eigen droombaan.

Ik ben benieuwd of het lezen van de blog al iets met je doet. Bel die vriend of vriendin en plan een paar afspraken in. Wedden dat je verder komt?

Wil je tijd vrij maken om het samen met mij te doen? Stuur me een bericht dan vertel ik je er meer over.

Coaching4talents, Kim Teeselink

Over mij

Mijn naam is Kim Teeselink, eigenaar en coach bij Coaching4talents. Ik help jou je eigen antwoorden te vinden en betekenisvolle keuzes te maken. Ik werk met klanten vanuit heel Nederland, zowel face to face als online.

Wellicht vind je dit ook interessant…

Coaching4talents, Contact met Kim Teeselink

Wil jij erachter komen
wat je nu écht wilt? Laten we
contact opnemen.

9 + 6 =